Utvärderar hälsoekonomiskt kontinuerlig glykosmätare

Utvärderar hälsoekonomiskt kontinuerlig glykosmätare

december 10, 2020 Av Av admin

Oavsett om du har diabetes typ 1 eller typ 2, kan blodsockermätare hemma som kallas glukometrar ge dig värdefull information om huruvida ditt blodsocker är för lågt, för högt eller inom ett bra intervall för dig. Dessa bärbara elektroniska enheter ger dig omedelbar feedback och låter dig omedelbart veta vad ditt blodsocker är.

Regelbunden övervakning är ett särskilt användbart sätt att hantera din diabetes och hjälpa till att kontrollera ditt blodsocker, så det är viktigt att veta hur du använder enheten korrekt.

Om glukometrar

Glukometrar, även kända som glukosmätare, är mycket sofistikerade och kräver bara en enda droppe blod och är bekvämt dimensionerade och bärbara. De är små nog att ta med dig när du är på språng och baserat på din komfortnivå kan de användas var som helst när som helst.

Vem ska använda en glukometer

Om du har typ 1-diabetes, typ 2-diabetes, latent autoimmun diabetes hos vuxna (LADA) eller diagnostiserats med graviditetsdiabetes under graviditeten, bör en stor del av din behandlingsplan regelbundet testa dina blodsockernivåer med en glukometer.

Frekvent användning av glukometer kan hjälpa dig:

 • Kontrollera hur kontrollerat ditt blodsocker är och om det är högt eller lågt
 • Känn igen mönster när du är mer benägna att få en spik eller krascha i glukos
 • Se hur dina glukosnivåer reagerar efter träning eller i tider av stress
 • Övervaka effekterna av diabetesläkemedel och andra terapier
 • Bedöm hur väl du uppfyller specifika behandlingsmål

När ska man testa

Diskutera med din läkare hur ofta och vid vilka tider på dagen du ska testa och vad du ska göra om dina resultat är låga eller höga. Din testfrekvens kan bero på din specifika typ av diabetes och din personliga behandlingsplan.

Typ 1

Generellt sett, om du har typ 1-diabetes, kan du behöva testa dina glukosnivåer fyra till tio gånger per dag. Du kommer sannolikt att testa innan du konsumerar mat (måltider eller snacks), före och efter träning, före sänggåendet och eventuellt under natten. Eftersom ditt tillstånd kännetecknas av en oförmåga att producera adekvat insulin måste du kontrollera oftare för att se till att du har tillräckligt med insulin för att hålla ditt blodsocker stabilt. Om din rutin förändras eller om du blir sjuk kan du behöva testa ännu fler gånger under dagen / natten.

Typ 2

Om du har typ 2 eller graviditetsdiabetes kan du bara behöva testa två till fyra gånger per dag, beroende på om du tar insulin eller inte. I allmänhet bör du testa före måltider och vid sänggåendet. Om du hanterar din diabetes med icke-insulinmedicin behöver du inte ens testa ditt socker dagligen när du har lärt dig dina typiska mönster.

Hur man använder en glukometer

Ofta, om du inte har träffat en certifierad diabetesutbildare, kan din läkare ha gett dig ett recept på en glukometer utan att uttryckligen berätta hur du använder det. Och även om de flesta bruksanvisningar är användarvänliga kan den här uppgiften verka skrämmande om du är ny på att testa eller inte är så tekniskt kunnig. Följ dessa riktlinjer för säker och enkel testning.

Vad du behöver för att använda en glukometer

 • Beredningsdyna för alkohol (eller tvål och vatten om du har tillgång till ett handfat)
 • Lansett
 • Testremsa
 • Glukometer
 • En anteckningsbok för att registrera resultat

Instruktioner för användning av glukometer

 • Sätt först ut din glukometer, en testremsa, en lansett och en alkoholberedningsdyna.
 • Tvätta händerna för att förhindra infektion. Om du inte är vid ett handfat är det okej att bara använda spritservetten. Om du befinner dig vid ett handfat och tvättar händerna ordentligt, behöver du inte använda en spritservett.
 • Ibland hjälper det att värma händerna först för att göra blodflödet lättare. Du kan gnugga händerna snabbt eller köra dem under varmt vatten – var noga med att torka dem väl, eftersom våta händer kan späda ut blodprovet, vilket resulterar i ett lägre antal.
 • Sätt på glukometern och placera en testremsa i maskinen när maskinen är klar. Titta på indikatorn för att placera blodet på remsan.
 • Se till att din hand är torr och torka av det område du har valt med en alkoholberedningskudde och vänta tills alkoholen avdunstar.
 • Stick igenom fingertoppen på sidan av fingret, mellan fingernagelns botten och till spetsen på spiken (undvik dynorna eftersom det kan klämma mer). Vilken typ av bloddroppe som krävs bestäms av vilken typ av remsa du använder (vissa använder en ”hängande droppe” blod kontra en liten droppe för remsor som drar in blod med en kapillärverkan).
 • Placera droppen blod på eller vid sidan av remsan.
 • Glukometern tar några ögonblick att beräkna blodsockermätningen. Följ din läkares order för vilken blodsockeravläsning du får.
 • Du kan använda alkoholberedningsdynan för att utplåna platsen där du drog blodet om det fortfarande blöder.
 • Skriv ner dina resultat. Att hålla register gör det lättare för dig och din läkare att upprätta en bra behandlingsplan. Vissa glukometrar kan lagra dina resultat i ett minne för enklare registrering.

Kontinuerlig glukosövervakning

Personer med typ 1-diabetes kan behöva testa sina sockerarter oftare, och i dessa situationer kan en kontinuerlig glukosmonitor (CGM) vara till stor hjälp.2 En CGM är en glukometer som förblir fäst vid kroppen och minskar (men inte helt eliminera) behovet av flera fingeravtryck. Du fäster helt enkelt en sensor på din hud (vanligtvis i överarmen, buken eller låret), och den överför en glukosavläsning med förutbestämda intervall – vanligtvis varannan minut – till en övervakningsenhet. Fråga din läkare om en CGM är rätt för dig.

Målområden

Medan ditt personliga målområde kan vara något smalare finns det etablerade fönster för vad som anses vara normala glukosnivåer för de flesta med diabetes. Dina nivåer kan variera beroende på din ålder, aktivitetsnivå, kön och typ av diabetes.

Enligt American Diabetes Association gäller följande målintervall för de flesta icke-gravida vuxna.1 Målhemoglobin A1c (ett test som mäter ett genomsnitt av ditt blodsocker under de senaste två till tre månaderna) kan variera beroende på ålder / kön och andra faktorer.

Första gången testtips

Var noga med att läsa igenom bruksanvisningen som medföljer din glukometer, eftersom testförfaranden kan variera något mellan enheterna. Här är några fler användbara tips för nybörjare:

 • Om du tycker att processen är mycket smärtsam kan du behöva byta lansettmätare (tjocklek). Lancetter finns i olika mätare. Ju högre siffra desto tunnare är lansetten. En lansett med 21 gauge kanske inte är lika bekväm som en 30 gauge lansett.
 • Du kan också justera inställningen på din lanseringsapparat för att visa hur långt nålen kommer att tränga in i huden. De flesta kan hämta ett adekvat prov från någonstans i mitten. Om din lansett till exempel är numrerad, justera den till inställning nummer 2. Om det inte fungerar kan du öka inställningen.
 • Använd endast testremsor som är utformade för din glukometer.
 • Vissa enheter kräver större blodprover – var noga med att använda blodprovstorleken som din enhet kräver.

Vanliga problem att undvika

Det är viktigt att du regelbundet underhåller din glukosmätare för att undvika potentiella problem. Följ dessa tips för att säkerställa god funktion:

 • Se till att du har batterier på lager som passar din glukometer.
 • Se till att dina testremsor inte har gått ut, eftersom utgångna testremsor kan ge ett felaktigt resultat.
 • När du har tagit ut en testremsa, stäng locket ordentligt. För mycket ljus eller fukt kan skada remsan.
 • Rengör enheten med jämna mellanrum och kör kvalitetskontroller när du blir ombedd.

Glukostestning on-the-Go

När du reser kan du behöva ta extra förnödenheter och vara extra försiktig så att din glukosmätare fortsätter att fungera korrekt.

 • Var noga med att testa när du är på språng, se till att du har dubbelt så många testremsor och lansetter som du tror att du behöver, för alla fall.
 • Förvara din glukometer och testremsor på en ren, torr plats. Och undvik extrema temperaturer. Lämna inte mätaren och remsorna i bilen när den är kall ute eller i direkt solljus eller ovanpå värmaren.
 • Kasta dina lansetter i en punkteringsskyddad behållare, helst en röd skärbehållare som är gjord för det ändamålet. Du kan få en från din läkare eller apotek. Om ingen finns tillgänglig, använd en tjock tvättmedelsflaska av plast med skruvlock för att förhindra nålstick olyckor. Många sjukhus och apotek har ett avbrottsprogram där du kan ta med din container när den är full.
 • Om du reser i flera dagar, ta med dig ett pennfodral av hårt plast för att förvara dina kasserade lansetter och ta med dem tillbaka tills du kan kasta dem ordentligt.
 • Se till att du alltid har ett litet stash av snabbverkande kolhydrat snacks, extra insulin eller ytterligare medicin i nödfall.

Tips för barn

Det är lika viktigt för barn med diabetes (typ 1 eller typ 2, även om typ 1 är vanligare) att regelbundet testa sina glukosnivåer också.

Att bekanta ditt barn med regelbunden glukostestning har följande fördelar:

 • Felsökning av problem i behandlingsplanen
 • En känsla av kontroll över vad som händer
 • Förstå effekterna av vissa livsmedel, motion och mediciner på blodsockret

Barn kan behöva testa oftare än vuxna, särskilt om de tar insulin. Barn kan också ha högre glukosmål än vuxna. Prata med ditt barns läkare om deras unika målområde. Barn som har problem med hypoglykemiepisoder kan behöva testas mitt på natten och även under sjukdagar.

Hjälper barnens självtest

Öva på att använda glukometern ofta med ditt barn, och när ditt barn är tillräckligt gammalt kan de kanske börja testa själva. Ge dem de verktyg och kunskap som behövs för att effektivt ta hand om sig själva.

Hjälp ditt barn att förstå att självtestning av glukos är ett stort ansvar – och ett som är mycket användbart för att hantera deras tillstånd när de blir äldre och mer oberoende.