LCFH-kost, kolhydrater ger inga fördelar
När du äter eller dricker mat som har kolhydrater – även känd som kolhydrater – bryter din kropp ned kolhydraterna i glukos (en typ av socker), vilket sedan höjer glukosnivån i ditt blod. Din kropp använder glukosen som bränsle för att hålla dig igång hela dagen. Det här är vad du förmodligen känner till som ditt ”blodsocker” eller ”blodsocker”. När det gäller att hantera diabetes spelar de kolhydrater du äter en viktig roll. När din kropp bryter ner dessa kolhydrater till glukos, släpper bukspottkörteln insulin för att hjälpa dina celler att absorbera glukosen.
När någons blodsocker – eller blodsocker – är för högt, kallas det hyperglykemi. Det finns några orsaker till ”höjder”, inklusive att du inte har tillräckligt med insulin i kroppen för att bearbeta glukosen i blodet eller att cellerna i kroppen inte reagerar effektivt på det insulin som frigörs och lämnar extra glukos i blodet. En låg blodglukos är känd som hypoglykemi. ”Låg” kan ibland orsakas av att man inte konsumerar tillräckligt med kolhydrater eller en obalans i mediciner. Kort sagt påverkar kolhydraterna vi konsumerar vårt blodsocker – så balans är nyckeln!
Det finns tre huvudtyper av kolhydrater i livsmedel – stärkelse, socker och fiber. Som du ser på näringsetiketterna för maten du köper avser termen ”totalt kolhydrat” alla dessa tre typer. Målet är att välja kolhydrater som är näringstäta, vilket innebär att de är rika på fibrer, vitaminer och mineraler och har låga tillsatta sockerarter, natrium och ohälsosamma fetter. När du väljer kolhydratmat:
- Ät mest av dessa: hela, obearbetade, icke-stärkelse grönsaker. Icke-stärkelserika grönsaker som sallad, gurkor, broccoli, tomater och gröna bönor har mycket fiber och mycket lite kolhydrat, vilket resulterar i en mindre påverkan på ditt blodsocker. Kom ihåg att dessa ska utgöra hälften av din tallrik enligt plattmetoden!
- Ät några av dessa: hela, minimalt bearbetade kolhydrater. Dessa är dina stärkelsehaltiga kolhydrater och inkluderar frukter som äpplen, blåbär, jordgubbar och cantaloup; hela intakta korn som brunt ris, fullkornsbröd, fullkornspasta och havregryn; stärkelsegrönsaker som majs, gröna ärtor, sötpotatis, pumpa och bananer; och bönor och linser som svarta bönor, njure bönor, kikärter och gröna linser. Om du använder tallriksmetoden bör livsmedel i denna kategori utgöra ungefär en fjärdedel av din tallrik.
- Försök att äta mindre av dessa: raffinerade, mycket bearbetade kolhydrater och de med tillsatt socker. Dessa inkluderar sockerhaltiga drycker som läsk, sött te och juice, raffinerade korn som vitt bröd, vitt ris och sockerhaltigt spannmål, och godis och snacks som kakor, kakor, godis och chips.