Vårdfokus, Vårdförbundets Tidskrift, Diabetesvård
Det saknas evidens för att LCHF-kost är bra vid diabetes typ 1, säger diabetessjuksköterskan Janeth Leksell.

En diet med extremt lite kolhydrater har blivit populär bland många patienter med typ 1 diabetes. Men diabetessjuksköterskan Janeth Leksell varnar för att den kan vara livsfarlig för barn.

Allt fler vuxna patienter med typ 1 diabetes intresserar sig för den så kallade LCHF-kosten (low carb-high fat) som innebär att man äter väldigt lite kolhydrater och i stället mer av fett och protein. Dieten är omtalad för att många tycker att den hjälper dem att gå ner i vikt och bland personer med diabetes kan kosten leda till att behovet av insulin minskar.

Men nu varnar diabetessjuksköterskor för att dieten kan vara livsfarlig för barn som har diabetes typ 1.

– Vuxna med diabetes som vill prova detta måste verkligen ha koll på vad de gör, men barn ska absolut inte göra det, säger Janeth Leksell, vetenskaplig sekreterare i Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård.

Livshotande tillstånd

Orsaken är att barn kan utveckla ketoacidos, trots att de har ett normalt blodsocker, om de äter väldigt lite kolhydrater. Det beror på att den som äter lchf-kost bryter ner fett, vilket ökar mängden ketoner i kroppen. För ett barn kan det lätt tippa över och leda till ketoacidos, syraförgiftning.

– Det är ett tillstånd som kan förväxlas med vanlig magsjuka, särskilt om blodsockret samtidigt är bra, säger Janeth Leksell.

Men ketoacidos kan snabbt bli ett livshotande tillstånd om det inte behandlas.

Janeth Leksell oroas över att så många tar så lättvindigt på problemen och att debatten mellan förespråkare av olika dieter har blivit så hätsk.

– Jag hörde här i dag på Södersjukhuset, där vi arbetar med barn- och föräldragrupper, om en 11-årig pojke som tränar basket. Hans tränare hade sagt att "LCHF är jättebra om man har typ 1 diabetes, det borde du absolut gå över till". Som tur är så har han kloka föräldrar som tänker längre än så.

Kan vara svårt att förklara

Hon tycker att det är en utmaning att förklara de här sakerna både för äldre och yngre patienter.

– Det är viktigt att våra patienter känner sådant förtroende för oss i vården att de litar på vår sakkunskap, men också att vi tillsammans kan hitta lösningar om de vill prova en viss diet. Kanske behöver de ha lite tätare kontakt med oss och göra fler kontroller till exempel.

Men när det gäller barn med typ 1 diabetes och LCHF är Janeth Leksell bestämd.

– Det kan vara jättefarligt och det finns inget som helst vetenskapligt stöd för att det skulle vara bra.

 

Nyhetsinfo

Nedtill finns aktuella debattinlägg efter artikeln, avsändare är borttaget

www red DiabetologNytt

 

Kommentarer (12)
2016-03-11
Bekymret är att det du företräder är skapat av sockerindustrin i USA i mitten av 1960-talet. Det är också juridiska händelser just i USA som tagit sjuka i sockersjuka typ 1 in i en än värre sjukdom genom de råd du företräder. I USA blir en diabetesläkare straffad om patienten dör i ett lågt blodsocker. Däremot går de fria i domstol om de har intvingat patienten att äta kolhydrater då de kan använda att patienten inte skött sig. Och det är precis vad ni inom sjukvården gör i Sverige också. Vi som fick typ 1 på 60 talet åt i princip LCHF. Vi fick inte äta socker. Helst inta bröd, pasta ock så vidare. Samma som LCHF står för. Och dessa råd finns dokumenterade sedan 1700-talet. Så kom inte och ljug att det inte finns långsiktiga evidens på LCHF. Alla visste då att det enda som kunde hålla typ 1 i liv då var strikt LCHF inget socker i något man åt. Att påstå att LCHF är sämre än det du själv förespråkar är en ren lögn, ett bevis på fullständig okunskap från er sida. Det som tar död på typ 1 är kolhydrater (genom en massa komplikationer i andra sjukdomar) och överdosering av insulin. Den så kallade dödliga berg och dalbanan. Och följer man då era råd så hamnar alla typ 1 sjuka i detta. Med en LCHF så blir blodsockerkurvan inom vad en normal människa befinner sig. Och detta försöker du så fräckt ta bort från barn som inom 20 år kommer att ha en komplikation i kroppen orsakat av socker. Och ni är så fräck att ni skyller på gener också. Ta fram de medicinska råd som fanns innan sockerindustrins fuskråd tog över i Sverige under början av 80-talet. Har ni glömt dem? Ja uppenbarligen då pengarna från Macdonalds, coca cola, pepsi och alla de andra storföretagen som vill generera så mycket vinst de bara kan. Sedan att vi får lida för detta bryr de sig inte. Och som vi alla vet nu, Alla doktorer, sköterskor och dietister är utbildade från en kemisk grundlag hälsovård där de stora företagens vinster styr, inte vad som en hälsosam kost gör, där de inte kan tjäna en enda krona. Ni skall skämmas för att ni påtvingar barn era dödliga råd bara för att ni skall ha kvar jobben.
 
2016-03-11
Är ni rädda för att mista jobbet. Försök att hjälpa människorna i stället. Hur kan det vara sunt att ge en kanelbulle till en diabetiker,det är samma att ge en sup till en alkoholist. Tycker ni ska se filmen på tv 2 play. The. Sugar en mycket bra film för er. Vi får ca 40 tsk socker som är i mat. Ni kan kolla vad som är i margariner. Ni måste leva i en bubbla och inte uppdatera er. Otroligt
 
2016-03-11
Ketos och ketoacidos är inte samma sak. Läs på!
 
2016-03-11
Det finns absolut inga dokumenterade och trovärdiga fall av euDKA på lchf-kost hos någon diabetiker - varken vuxen eller barn - någonstans i världen. Dock har jag all respekt för forskningsteorier, de är ju i början samma som "bollen är rund, allt kan hända!". Men att Sverige skulle vinna fotbolls VM är knappast sannolikt. Det är inte heller sannolikt att en typ 1 diabetiker - vuxen eller barn - med god kontroll över sitt blodsocker och ett HbA1c nära det friska spannet skulle råka ut för euDKA på något sätt. Det är exakt vad som händer med lchf kost; man får god kontroll över sitt blodsocker och över sin hälsa för övrigt. Sen att det knappast är någon typ 1 diabetiker som äter helt strikt lchf (det gör man vid bantning) utan håller sig i regel till lågkolhydratskost, det är också fakta som gärna sockerberoende och fanatiska lchf motståndare väljer att ignorera. En diabetessköterska med verklig omsorg om sina patienter borde mera engagera sig i de otaliga fall av hypo- och hyperglycemier samt ketoacidos som sker dagligen för de diabetiker vilka slaviskt följer de konventionella kostrekommendationerna. Jag vill gärna framhålla den ypperliga regeln instiftad av Dr Bernstein i USA ”The law of small numbers”: på lchf-kost håller man sig lågt i sockerintag och tar därmed mindre mängd insulin och mediciner. Felen (läs; hypoglykemi, hyperglykemi, ketoacidos) blir därmed också mindre. På konventionell diabeteskost, rekommenderad av dagens diabetesvård, äter man vad man vill och framför allt rejält med kolhydrater. Därmed krävs betydligt större doser insulin och mediciner för att kroppen ska klara den belastningen. Behöver jag säga att även felen blir betydligt större?! Höga blodsockervärden följs av ständiga känningar och svåra hypoglykemier. Vid magsjuka och influensor drabbas de med stora doser hårdare och snabbare även av den livsfarliga ketoacidosen. Dessa fall finns dokumenterade i tusental på tallriksmodellen. Där finns arbete att göra! Men än så länge finns absolut inga rapporterade fall om svåra skador på kontrollerad lågkolhydratkost. Bra att komma ihåg när vi fortsatt följer utvecklingen av diabetikers hälsa på lchf- kontra konventionell tallriksmodell.
 
 
2016-03-11
Är det jättefarligt att få kontroll på sitt blodsocker och svängningarna och slippa behöva ta lika mycket insulin? Mycket märklig teori som inte har någon som helst evidensbaserad forskning bakom sig. Bedriver man sådan spekulationsbaserad vård och rådgivning ska man anmälas. Sådant får inte förekomma inom vården och det är SBU rätt på det klara med. Ketogenes är därtill ett naturligt tillstånd i kroppen när fett används som energikälla. Det ska inte förväxlas med ketoacidos. Det är i övrigt samma naturliga metabolism som nyfödda barn går in i 8-12 timmar efter födseln och gör att de börjar använda sin fettmassa och därmed går naturligt ner i vikt första tiden för att sedan gå upp igen. Värt att notera är att modersmjölken vidare är LCHF karaktäristisk. Under denna ketogenes utvecklas barnen och deras hjärna kraftigt, mer än vad den sedan gör under samma spann på tidsperioder senare i livet. Detta finns det forskning på. Som diabetiker måste man emellertid på LCHF definitivt förstå att man måste hålla koll på sitt blodsocker mer noga, speciellt i början. Får man lägre och stabilare blodsocker måste dosen insulin även minskas. I övrigt är det märkligt att skrämmas upp som Janeth gör, LCHF ingår sedan 2014 i informationen om kostråd från diabetesföreningen i Sverige.
 
2016-03-11
Rättning av mig själv; Skulle stå Svenska Diabetesförbundet, inte diabetesföreningen. http://www.diabetes.se/PageFiles/29662/Kostbroschyr-2014.pdf "Många av våra medlemmar väljer också att äta strikt LCHF. Socialstyrelsen skriver i sin vägledning att sjukvården ska följa upp de patienter som äter extrem lågkolhydratkost/ högfettkost, alltså strikt LCHF. Det är framförallt viktigt att följa upp blodfetter och njurfunktion, eftersom LCHF hittills mestadels bara studerats i samband med viktminskning och under en relativt kort tid. " Är en bra sak att kontrollera sin hälsa löpande, speciellt som diabetiker. Det är lätt att missa kolhydrater och tillsatser i mat idag och det finns de som tror de äter LCHF fast de har betydande dolt socker eller kolhydrater utifrån okunskap och otydligheter/livsmedelsfiffel i innehållsförteckningar.
 
2016-03-11
Helt befängt. Jag vet vad syraförgiftning innebär eftersom jag själv råkat ut för det med tallriksmodellen och med ett högt blodsocker som följd. Det finns inga likheter med LCHF-kost ur den aspekten. Håll koll på blodsockret. Och är du fortfarande skrämd av denna artikel, så ta reda på symtomen vid ketoacidos. Man mår så fruktansvärt dåligt och blir oerhört medtagen att det knappast går att missa. Jag mår utmärkt sedan ca 2 år tillbaka. /Typ 1 diabetiker
 
2016-03-11
Hur många barn har drabbats av ketoacidos på grund av LCHF?
 
2016-03-11
Skönt att ha ett val. Valet att föredra gängse rekommendation, med tallriksmodell med sina vanligt förekommande komplikationer som blindhet och amputerade kroppsdelar, eller rädsla för ett tillstånd som ingen verkar kunna ge ett enda konkret exempel på att det inträffat pga lchf.
 
2016-03-12
Hur tillåts en person som har din ställning att uttala sig utan fullständig sakkunskap?
 
2016-03-12
Många avlider av diabetes fast de följer era rekommendationer, och det finns det väl åtskilliga evidens på, men ni går ut och varnar för det som det enligt er ska finnas dåligt med evidens på. Om ni skulle anstränga er följa upp de diabetiker som använder sig av LCHF (istället för att banna), så kanske det skulle hända något nytt i den svenska diabetesforskningen. Ni kommer, om det visad sig att ni haft fel alla dessa år, bli tvugna att erkänna att alla dessa patienter som skadats eller dött, indirekt gjort det för att ni vidarebefordrat (troligen omedvetet), lögnerna från sockerindustrin och läkemedelsföretagen. Nu har ni chansen att, genom rätt och oberoende utbildning/forskning, rätta till och rädda patienter, samt era egna samveten, i denna vårdskandal som håller på att vakna till liv. Ju längre ni stretar emot och blundar för verkligheten, ju jobbigare blir uppvaknandet. Troligen är det lättare att bli förlåten av de drabbade om man gör något i tid, eller...?
 
FacebookTwitterLinkedinGoogle Bookmarks